Gdy zabraknie mi pieczywa, piekę te bułeczki bez wyrastania. Mięciutkie, pachnące i znikają w mgnieniu oka

Dodano:
Bułeczki czosnkowo-ziołowe Źródło: Shutterstock / New Africa
Brak pieczywa nie martwi nikogo z domowników. Wręcz przeciwnie, to powód do radości, bo znów zrobię szybkie odrywane bułeczki. Są tak pyszne, że po śniadaniu nie ma po nich śladu.

Gdy piekę te bułeczki, wszędzie pachnie nie tylko świeżym pieczywem. Po wyjęciu z piekarnika smaruję je ziołowym masełkiem, dzięki czemu już nie mogą być bardziej aromatyczne i smakowite. A to tylko ekspresowa receptura z drożdżami instant, która nie wymaga nawet wyrastania.

Jak zrobić odrywane bułeczki czosnkowo ziołowe?

Do ciasta na ten wypiek dolewam sporo płynów, by nie było suche. Używam samych prostych składników, a wyjątkowy smak nadaje mu masło, czosnek, natka pietruszki i koperek.

Bułeczki robię czasem w innej wersji, dosypując do mąki czosnek suszony. Wtedy najczęściej pokrywam je samym masłem albo rezygnuję z tego dodatku. Nie używam go między innymi w sytuacji, gdy kęsy smaruję żółtkiem i posypuję sezamem, makiem albo czarnuszką.

Przepis: Odrywane bułeczki czosnkowo ziołowe

Szybki domowy wypiek okraszony aromatycznym masłem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
212 w każdej porcji

Składniki

Na bułki:

  • 0,5 kg mąki pszennej typu 550
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko

Na masełko:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie ciastaWsyp mąkę do miski, dodaj ciepłe mleko i wodę, drożdże oraz cukier. Mieszaj mikserem przez minutę, po czym wsyp sól. Kontynuuj przez 1-2 minuty i odstaw masę na 5 minut. Po tym czasie miksuj ją jeszcze 3 minuty na najwyższych obrotach.
  2. PieczeniePodziel ciasto na 10 kulek i ułóż je w małych odstępach w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj z wierzchu żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami wody. Włóż całość do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 200 stopni i trzymaj w środku w sumie 25 minut.
  3. Smarowanie bułeczekPrzeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do masła razem z natką, koperkiem oraz szczyptą soli. Podgrzej do połączenia składników i posmaruj mieszanką bułeczki po 2-3 minutach od wyjęcia z piekarnika.

Dlaczego bułki wychodzą twarde?

Główną przyczyną tego problemu jest zbyt duża ilość mąki w cieście, a zbyt mała wody. Dobrze jest zmieszać ją z mlekiem, które pomaga utrzymać wilgotną strukturę w środku.

Wypieki twardnieją także wtedy, gdy są pieczone zbyt długo. Aby były udane, w przypadku tradycyjnego przepisu, trzeba dać im czas na podwójne wyrośnięcie. Najpierw ciasto musi zwiększyć objętość po wyrobieniu, a później po uformowaniu kęsów. W tym czasie nie należy zostawiać go do wyschnięcia, tylko przykrywać zmoczoną i dobrze odciśniętą ściereczką.

W domowych recepturach lepiej jest używać świeżych drożdży surowych zamiast tych suszonych. Takie mają znacznie większą żywotność. Gdy wybieram wersję „lux”, która jest sprzedawana w mniejszych kostkach, zawsze rosną jak szalone.

W uzyskaniu mięciutkich bułeczek pomaga naczynie z wrzątkiem wstawione do piekarnika. Można też spryskać ciasto i wnętrze pieca wodą. Gdy paruje, zapobiega twardnieniu powierzchni wypieku. W ten sposób rosną większe i bardziej nadmuchane. Podczas całego procesu musi panować odpowiednio wysoka temperatura, najlepiej około 200 stopni Celsjusza.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...